January 24, 2021 door Adeel Ahmed

Stockwagen leasen?

Een stockwagen kopen is een zeer goede keuze. Voornamelijk voor de prijs, je krijgt er altijd een mooi korting op catalogusprijs. Maar hoe zou je een stockwagen best kopen?

Probeer mycarena!

Vind uw perfecte auto
Vergelijk deals
Online kopen

Uw aankoopmogelijkheden

Dit is afhankelijk van uw eigen wensen en budget. Je kan altijd een stockwagen cash uitbetalen, met een lening aflossen of laten leasen. Bij een leasing heb je heel wat verschillende opties, voor beiden privé of bedrijven. Voor privé bestaat er maar één optie en dat heet private lease. Terwijl een bedrijf kan gaan voor operationele leasing of financiële renting. Private leasing is een zorgeloos leasecontract voor particulieren. Je kan voor een lange termijn gaan (2 tot 5 jaar) of shortlease (1 of 24 maanden). Dit is allemaal afhankelijk van type private leasebedrijven. Voordelen van privé lease als particulier, is dat je letterlijk zorgeloos kan rijden. Je hoeft dus voor niks zorgen te maken, anders dan je brandstof. Je verzekering, rijtaks, onderhoud, banden en meer is allemaal gedekt onder je leasecontract. Je rijdt een splinternieuwe stockwagen naar keuze, voor een lange of korte periode – zonder zorgen! Is er dus geen nadeel aan verbonden? Toch wel, je betaalt in principe een abonnement voor een bepaalde periode om de auto te mogen gebruiken. Daarna moet je de wagen teruggeven, vaak betaal je meer dan een maandelijkse bankaflossing. Voordelig is het dus niet, gemakkelijk wel.

Private lease vs lening

Bijvoorbeeld een Audi A1 leasen bij cardriverdeals.com kost je ongeveer €360 voor 48 maanden. In totaal kost het je ongeveer €15.000 om een auto te mogen gebruiken. Een nieuwe A1 uit stock zal je ongeveer €20.000 kosten. Dus met private lease betaal je bijna heel de auto af en geef je de wagen weer terug. Stel je koopt een A1 op afbetaling met JKP van 0,89% - dat komt neer op € 424 per maand. Dit is exclusief onderhoud dat je gemiddeld 300€ kan kosten per jaar. Exclusief omniumverzekering dat je gemiddeld €500/jaar kan kosten. En exclusief wegenbelasting dat rond €250 kan kosten. In vier jaar zal je tweemaal veranderen van banden, dit kan neer komen op €1,000. Autolening: €424 x 48 = €20.352 Onderhoud: €300 x 4 = €1.200 Verzekering: €500 x 4 = €2.000 Wegenbelasting: €250 x 4 = €1.000 Banden: €1.000 Totaal: €25.552 / 48 = €532 Je betaalt dus €172 meer dan bij private lease. Maar bij private lease verlies je 100% van je betalingen. Bij een aankoop verlies je natuurlijk alle gebruikskosten, maar de auto blijft je eigendom waarvoor je achteraf nog je geld voor kan krijgen mocht je het willen verkopen. Na 4 jaar is een Audi A1 van €20.000€ minsten €10.000 waard (bij 30.000km/jaar). Dat is dus €208 dat je bijhoudt per maand in een periode van 48 maanden. Als je dit aftrekt van €532, dan zit je aan een bedrag van €324 per maand dat je werkelijk verliest bij een aankoop. Lening: €324 per maand voor waardevermindering, onderhoud, omniumverzekering, wegenbelasting en banden. Private lease: €360 per maand voor lease, onderhoud, omniumverzekering, wegenbelasting en banden.

Operationele lease versus financiële renting

Hoe zit het dan voor bedrijven? Hier heb je operationele leasing of financiële renting. Wat is het verschil? Het grote voordeel van een operationele leasing is dat die risico’s ten laste van de leasinggever zijn. Als leasingnemer verkrijg je het gebruiksrecht en dien je maandelijks vaste huurbedragen te betalen. Operationele leasing is hetzelfde als privé lease bij particulieren, duur dus. Het grote verschil tussen een financiële en operationele leasing is de aankoopoptie. Na de termijn van een financiële leasing kan je de wagen aankopen voor 16% of meer van de aankoopprijs. In tegenstelling tot een operationele leasing ligt het beheerrisico in dit geval bij het bedrijf. Er is ook een wezenlijk verschil in het uiteindelijke doel. Het doel van een financiële renting is om de wagen uiteindelijk aan te kopen. Bij een operationele leasing draait het om het gebruik van de wagen gedurende een bepaalde periode zonder aankoopverplichting. Bekende bedrijven gespecialiseerd in operationele leasing zijn: Leaseplan, Westlease, Directlease en Arval. Zowel bij de operationele leasing als financiële renting worden de facturen niet in de balans opgenomen maar geboekt als kosten in de resultatenrekening. Zo vermijd je grote schulden en behoudt je onderneming een goede financiële balans. Beide bieden tot slot een overzichtelijke administratie, zodat je perfect weet wat de maandelijkse en totale kosten zijn. Financiële renting is een veel betere keuze dan een lening aan te gaan voor bedrijven. Maar als je een zeer groot wagenpark hebt, is het eenvoudiger om voor operationele leasing te gaan. Een bedrijf zoals Leaseplan beheert alles voor je werknemers in samenwerking met je fleetmanager.

Samengevat

Samengevat, wil je een stockwagen leasen? Ben je privé, ga toch met een autolening en beheer je de kosten best zelf. Als KMO is het een betere keuze om financiele renting te kiezen om een gezonder financiële balans te behouden. Voor een groot bedrijf ga je met operationele leasing.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de mycarena-nieuwsbrief door hieronder uw e-mailadres in te voeren om regelmatig updates te ontvangen met onze nieuwste video's, recensies, nieuwsverhalen en blogposts uit de hele autowereld. U kunt zich op elk moment afmelden voor deze e-mails.